تبلیغات
سایت عمومی - سیر و خواص آن

ارزش مواد غذایی و اهمیت اقتصادی :

اسامی مترادف با سیر Ail, Knoblauch, Aqlio, Thown :قسمت مورد استفاده پیاز گیاه Allium sativum از تیره لاله (لیلیاسه می باشد که) حاوی یک گلوکوزید گوگردی است که براثر ئیدرولیز به اسانس مخصوص و سولز تبدیل می شود همچنین حاوی یک آنزیم ئیدرولیز کننده و اینولین می باشد.

حدود 50 تا 60درصد مواد تشکیل دهنده سیر را آب شامل می شود و در نتیجه مقدار مواد خشک آن نسبت به سایر سبزی ها بیشتر است.

سیر حاوی حدود 30 درصد کربوهیدرات، حدود 10 درصد چربی و حدود 7% پروتئین است مقدار کمی املاح معدنی و ویتامین های مختلف نیز در این گیاه وجود دارد اساسا ماده ویژه که باعث طعم ویژه این گیاه می شود ماده آلیسین (Allicin) نام دارد و از مجموعه ترکیبات آلی گوگردی تشکیل شده است .

از بین این مواد ترکیبات آلوئیدی، ستنی واتراسلی دارای اهمیت بیشتری هستند. سیر به علت دارابودن املاح ید و سیلیس در تنظیم گردش خون موثر است و به علت دارا بودن آنتی بیوتیک برای درمان بیماریهای باکتریایی از دیرزمان توصیه می شد.

1-   نام فارسی : سیر

2-    نام علمی : Allium sativum

3-    نام انگلیسی :  Garlic

4-    خانواده : لاله ( Lilliaceae )

5-   مزاج : گرم و خشك

6-   نامهای دیگر : ثوم ، ثومیه ، گلسرخ بد بو

7-   خاصیت : ملین ، بسیار بادشكن ، قرحه آور پوست ، محرك ، معرق ، تونیك .

8-   گیاه شناسی : چند ساله ، علفی ، قسمت مورد استفاده بیشتر كپه ، كومه ، بولب ( پیاز )

زیرزمینی آن است . هر یك از 5 تا 10 قطعه حبه سیر متورم می باشد . كلیه قسمتهای سیر بوی مواد

گوگردی آن را می دهد .

9-   تاریخچه : آلیوم از واژه ی سلتیكی گرفته شده به معنای سوزش آور و برافروخته است . در مصر

باستان ارزش بسیاری داشت و در كتیبه اهرام ثلاثه موجود است در ایران از هزاران سال قبل مورد

استفاده قرار گرفته است .

10- جغرافیا : بومی آسیا است ، در نقاط مختلف جهان كشت می شود . یكی از كشورهای تولید

كننده مهم آن در جهان چین است . در بیشتر نقاط ایران رشد می كند .

11- نكات جالب :

1- در قدیم به عنوان تریاق فقرا نام برده شده است .

2- در كتب قدیم از سیر به عنوان نیرو زا و شفا بخش نام برده اند .

3- در مصر به  قهرمانان قبل از مسابقه سیر می دادند و برده های اهرام از سیر تغذیه می كردند .

4-   در ایران باستان زمان ساسانیان مراسمی به نام (( جشن سیر سور )) در 14 دی ماه برگزار

می شد.در این مراسم مردم گوشت و سبزیجات را با سیر طبخ نموده و با آن در مراسم جشن از

میهمانان پذیرایی می كردند اعتقاد مردم بر این بوده كه سیر در پیشگیری و درمان بیماریها مؤثراست.

5-   ارسطو :  سیر را انرژی زا و شفا بخش می دانست.

6-    چینیها :  سیر درمان  فشار خون بالا است. 

7-   هندیها : سیر را ضد عفونی كننده زخمهای عمیق می دانند.

8-   در زمان ناپلئون  از خاصیت ضد لختگی سیر برای درمان ترومبوآمبولی پای اسب استفاده می شد.

9-   بوعلی سینا  سیر را اكسیر حیات نامیده است .

10- در سال 1858 لوئی پاستور خاصیت ضد میكروبی سیر را مورد توجه قرار داده است .

11-   مادام كوری در سال 1898 برای پیشگیری از صدمات رادیواكتیو به ویژه اشعه گاما به شاگردانش

توصیه می كرد سیر مصرف كنند .

12- در جنگ جهانی دوم از سیر به عنوان ماده ضدعفونی كننده درجلوگیری از گانگرن اعضا استفاده

شده است .

13- برای كشت بصورت كاشت غده انجام می شود .

15- در پاییز و در مناطق سردتر در بهمن ماه ( زمستان ) و در نقاط بسیار سرد اوایل فروردین كشت

می شود و برداشت در خرداد ، مرداد و شهریور است .

16- پس از برداشت چند روز در آفتاب می گذارند تا خشك شود .   

17- سیر ایران بیشتر در همدان است كه سیر سفید بوده و 98% صادرات را تشكیل می دهد .

18- سیر صورتی در شمال رشد می كند و نسبت به سرما و رطوبت مقاوم است .    

 

12- تركیبات مهم :

1- مواد ارگانوسولفوره ( گوگردی ) ( 4/1 % وزن سیر )

مهمترین آنها :   

 - آلیئین

- سیستئین سولفوكساید

- S میتل و گاما گلوتامیل سیستئین سولفوكساید

-  آنزیم آلی ایناز

2- Alliin  ( آلی این )    

- Allicin( ماده ی بد بوی سیر )

 - آلیل میتل

- سولفید

- دی سولفید

- دی آلیل سولفید

نكته :

 ۱- این یك ماده مؤثره است كه باعث خاصیت درمانی سیر است .

۲-   در اثر پودر كردن سیر 40% آلی این(Alliin ) كاهش می یابد .

۳- سیر ترشی كهنه فاقد Allicin است فقط اثر ضد سرطان دارد .     

۴- آجوئین ضد پلاكت در پیشگیری آترواسكلروز ، ترومبوز عروق كرونر و استروك مغزی

۵- سیر تازه حاوی حداكثری Allicin است در سیر خشك شده مقداری Alliin و Allinase بطور پایدار باقی

می مانند كه در اثر تماس با آب و جذب رطوبت به   Allicin تبدیل می شوند .

۶-پودر سیر كه در روغن سویا حل شده باشد آجوئین بیشتری دارد .( قابل توجه بیماران انسداد عروق

كرونری )

6- اثر ضد سرطان و افزایش سیستم ایمنی

7-سایر تركیبات :  

  - 65% آب        - 28% كربوهیدارت ( فروكتوز)    - 2% پروتئین

- 5/1 % فیبر       - 2/1 % آمینواسید های آزاد ( آرژینین )

- 5/1% چربی        - 3/0 % ساپونین و استرولها

- هر 100 گرم سیر حاوی 70 میكرو گرم سلنیوم

ویتامینهای سیر :   

 1- اسید اسكوربیك     2- تیامین      3- ریبوفلاوین      4- نیاسین

5-اسید پانتوتنیك     6- ویتامین ای     ۸- فنل     9- آدنوزین     ۱۰- فلاونوئیدها 

   

13- استفاده در طب سنتی :

1- ضد شپش و رشك                             2- خاكستر سیر + عسل ضد لك است .

3- درمان جوش صورت با خاكستر سیر       4- خاكستر سیر + عسل برای  درمان زخم مفید است.

5- درمان درد  سیاتیك است.   

 6- برای درد دندان آب پز کرده روی دندان میگذاریم.

*اگر با كندر مخلوط شود برای درد دندان بسیار مفید است .

7- سیر پخته گلو را صاف می كند .

8- داروی سرفه مزمن است و درد سینه و سردی آن را درمان می كند .

9- زالو را از گلو بیرون می آورد .

10- مسیحیان برای درمان لاغری سیر + زیتون + هویج را با هم می خورند .

11- اگر خانمی در آب پز سیر بنشیند قاعده آور است .

1۲- سیر  ملین است .

13- سبب افزایش میل جنسی بخصوص بعد از جوشاندن میشود. 

14- اگر سیر را با شرابی بخورند پادزهر نیش حشرات ، عقرب و نیش مار است و برای سگ هار

15- مقوی ، مسكن ، آرام بخش برای معده و كلیه         

  16- ضدعفونی كننده

17- درمان سرماخوردگی ، التهاب های زكامی ، بینی        18- درمان ورم روده ( كولیت)

19- مسمومیت غذایی                              20- پیشگیری و درمان سرطان

21- تنظیم كننده دستگاه گوارش ( ضد نفخ ، ضد اسهال ، اشتها آور ، ضد اسپاسم ، ضد سوزش معده ،

افزایش هضم غذا ، ضد میكروب ، ضد ویروس ، ضد قارچ )

22- تقویت پیاز مو و از ریزش آن جلوگیری می كند و از سفید شدن مو پیشگیری می كند سفید شدگی

مو را درمان می كند .

23- دفع سنگ كلیه                   24- كاهنده چربی ، كلسترول

25- بازكننده ی مویرگهای پوست ضد لك است و پوست را شفاف می كند .

26- كاهنده فشار خون : بوسیله ی باز كردن و اتساع عروق

27- مانع لخته شدن خون می شود و باعث جلوگیری از MI و CVA

28- كاهش رطوبت اعصاب و مفاصل که باعث درمان افسردگی  بلغمی و اسكیزوفرنی میشود.  

29- درمان درد مفاصل و  روماتیسم مفصلی

30- افزاینده سیستم ایمنی بدن         31- برای شفافیت صدا و حلق

32- درمان فراموشی و اكثر بیماریهای عصبی

33- سیاتیك ، فلج ، درد لگن               34- درمان تب مزمن

35- پادزهر ، سم ( مار ، رتیل ، حشرات ) در كل ضد سموم بسیار خوبی است .

36- درمان قطره قطره آمدن ادرار            37- درمان انگل روده تمام كرمها

38- درمان سیاه سرفه ، آسم ، تنگی نفس ، برونشیت ، دیفتری ، سل ریوی ( باكتریهای گرم منفی و

مثبت ) داروی انتخابی سل بوده است .

39- درمان ورم گوش و كری گوش كه ناشی از روماتیسم باشد .

40- درمان نقرس          ۴۱- درمان وتیلیگو   

 4۲- ضماد آن برای تومورهای سرد          ۴۳- درمان گل مژه      

14- درمان در طب مدرن :

1- آثار سیر در ناراحتی های مغزی

الف) درمان مننژیت با سیر : در آزمایشگاه ثابت شده است و تنها آنتی بیوتیكی است كه از سد خونی

مغز عبور می كند ( بدون عوارض جانبی )

ب) درمان سل در نیویورك توسط پزشكان اثبات شده و در بین 54 روش درمانی در طب مدرن برای سل ،

درمان با سیر مهم تر و مؤثرتر است .

2- لوئی پاستور در آزمایشگاه نشان داد سیر باكتریها را از بین می برد .

3- صدها مقاله علمی در تأییدیه آنتی بیوتیك بودن سیر منتشر شده است .

4- مطلب جالب اینكه دانشمندان فهمیدند آلیسین مهمترین نقش در آنتی بیوتیك بودن نیز دارد و حتماً

باید از طریق سیر خورده شود و اگر به تنهائی مصرف شود اثر ندارد .   

5- درمان ایدز بخصوص عوارض آن كه باعث بیماری قارچ می شود .

6- دانشمندان هنوز در حال تحقیق هستند كه چه بر سر باكتریها می آید كه سیر آنها را از بین می برد .

7- سیر باعث درمان سرطان می شود .

8- از حمله های قلبی جلوگیری می كند .

ترکیبات سیر :

توجه به اثرات فراوان و چند جانبه غذایی و دارویــی این گیاه ، محققین را برآن داشت تا ترکیبات غدد این گیاه را مشخص سازند یک کله سیر از شصت و پنج درصد آب و بیست و شش درصد مواد آلی بدون ازت، هشت درصد مواد الی ازت دار ، یک و نیم درصد مواد معدنی و عناصر نادر و یک چهارم تا پنج دهم درصد روغن استردار تشکیل شده است این مواد به طور کلی عبارتند از: 


آلین :

آلین مواد پایه ترکیبات گوگردار سیر می باشند (مانند دی سولفید دی آمیل ، دی سولفید دی پروپیل تری سولفید دی آلیل و تتراسولفید دی آلیل) آلیل ماده اولیه آلپسین و یکی از مواد موثر سیر است این ماده بی بو بوده و اثر آنتی باکتریل ندارد اما خیلی مهم است زیرا هرگز بدون آلین ماده آلپمین در سیر بوجود نمی آید. 

آلیناز :

آلیناز از گروه خاص پروتئین می باشد. وظیفه آن در سیر و در نتیجه در بدن انسان انجام مراحل خاص بیوشیمی است لذا می توان این ماده را بیوکاتالیزاتور نامید این ماده با پروتئین خاصی یعنی آلین لیپاز فعالیت دارد از این رو تبدیل آلینس را ممکن است. 

سایر آنزیم ها :

در سیر غیر از آلیناسها ، پروتئین های دیگری نیزموجود می باشد از جمله آنزیم ارکیناز، هیروسناز، پراوکسی از تی روسینا و می زوکسی ری بوندلاز

آلی سین :

امروزه آلی سین بعنوان ماده اصلی سیر مشخص شده است این ماده با غلظت زیاد در روغن سیر موجود می باشد و از آلی پن بوجود می آید و باعث بوی سیر می گردد. آلی سین بیشترین اثر را برروی ارگانیسم بدن انسان دارا بوده و از نظر پزشکی ارزش سیر را معلوم می کند این ماده در سیر بنفش به مقدار زیادی وجود دارد و همین امر باعث ارزش بالای سیر بنفش می شود.

آلی سین آنتی بیوتیک بوده که عامل بیماریها را نابود کرده و جلوگیری از رشد و نمو آنها می نماید و نیز امراض مبارزه کرده و نیروهای مدافع بدن را تقویت می نماید. اهمیت پزشکی آلی سین در ارقام قابل بازگو می باشد تاثیر یک دهم میلی گرم آب سیر مانند 10 میکروگرم پنیسیلین (penicili) و یا سی میکروگرم تتراسایکلین است. 


آیــون :

این ماده توسط محققطن آمریکائــی دکتر اریک بلوک و دکتر اکونور بین سالهای 1971 تا 1975 در سیر مشخصی شد آیون می تواند خون را دقیق و از لخته شدن آن جلوگیری نموده و در نتیجه از رسوب دهی در رگها و خطر حمله قلبی جلوگیری نماید. 


آدنوزیـــن :

آدنوزین به مقدار زیاد در سیر موجود می باشد این ماده که در بدن از لخته شدن خون جلوگیری می نماید در سایر مواد غذایی نیز موجود می باشد اما اگر توسط آنها وارد بدن گردد در معده و روده جذب نشده و دفع می گردد و فقط زمانیکه توسط سیر وارد بدن گردد جذب می شود جذب این ماده در بدن توسط مواد گوگرد دارد که در سیر موجود است امکان پذیر می شود. 


کلسیم :

سیر محتوی کلسیم بوده که برای اسکلت بدن، دندانها، استخوانها، اعصاب، ماهیچه، انعقاد خون مهم است بـــه همین جهت در زمانهای گذشته به منظور جلوگیری از خمیدگی پشت زنان به آنها مقدار زیادی سیر می دادند همچنین پزشکان خوردن آن رابه خانمها توصیه می نمایند تا به بیماری osteoporoses مبتلا نگردند. 


سیستین :

سیستین یک نوع اسیدآمینه می باشد که به روغن سیر خاصیت ضدسمی می دهد این ماده مستقیما" برروی جگر انسان، عضوی که سموم بدن را تجزیه و دفع اثر نموه و باعث تقویـت ، فعالیت بیشتر و سلول سازی آن می گردد به همین علت انسانهای که مرتبا" و به مقدار کافی سیر تغذیه می نمایند در مقابل عوامل محیطی مقاومترند. 


استرویید :

استروید باعث فعالشدن اعمال حیاتی و نیروی جنسی در بدن شده و اثر مثبتی برروی افراد سرد مزاج دارد به همین علت سیر بخصوص نوع بنفش آن را به منظور فعالیت بیشتر جنسی مصرف می نمایند. 


فلافونوئید :

این ماده زنگ گیاهی در سیر است و بخصوص در سیر بنفش به مقدار زیادی موجود می باشد فلافونوئید باعث ایجاد عکس العملی در بدن می گردد که فشار خون را کنترل می نماید. یعنی فشار بالای خون را پایین و فشار پایین خون را بالا برده ، طوری که همیشه شخصی که سیر مصرف می کند فشار خون عادی دارد این عمل یکی از اعمال اعجاب انگیز طبیعی و خدادادی است. 


فسفولیپید :

فسفولیپیدهای سیر ترکیبات اصلی دیواره سلولی می باشند که محتوی فسفر و ماده حیاتی اسید لپنولئیک است. این ماده با چربی خون شدیدا" مبارزه می کند لذا به آن ضدکلسترول هم گفته میشود. 


اسکورلینین :

این ماده سیر دارای اثرات آنتی بیوتیکی است و چون سیر بنفش دارای مقدار زیادی از این ماده است آن را نیسلین طبیعی می نامند همچنین با توجه به این موضوع و از آنجایی که این سیر توسط رجال روسی به مقدار زیاد مصرف می شده است سیر بنفش به عنوان پنیسلین روسی نیز مشهور است.اسکوردین ها از ترکیبات گوگردار می باشند. 


پلی سولفید :

پلی سولفیدها ترکیبات گوگردی با ساختمان طبیعی شیمیایــی متفاوتی هستند زمانیکه در سیر ماده بدون بوآلین به آلیسین و سایر مواد تبدیل می گردد این ماده بوجود می آید این ماده در بدن انسان از افزایش چربی خون جلوگیری نموده و باعث کاهش میزان آن می گردد. 


نری سولفید متیل آلیل:

این ماده دارای ترکیبات گوگردی می باشد که از چسبندگی خون (لخته شدن) جلوگیری نموده و خطر سکته قلبی را کاهش می دهد . وظیفه مشابه ای مانند وینیل دی تین در سیر داراست. 


بتا - سیتوسترین :

نقش این ماده سیر ، در تغذیه انسان بسیار مهم است. دو وظیفه مهم به عهده بتاسیتوسترین بوده که یکی کاهش میزان کلسترول و جلوگیری از افزایش آن - جلوگیری از جذب کلسترول مواد غذایـــی که وارد بدن می گردند و هدایت دفع آنها توسط کیسه صفرا - می باشدو دیگری اثر مثبت آن برروی غده پروستات و جلوگیری از بزرگ شدن آن است. www.maximumtechnic.com 

ویتامین ها :

سیر بخصوص نوع بنفش آن، دارای ویتامینهایــی مختلفی هستند که مورد نیاز بدن می باشند این ویتامین ها که توسط سیر به مقدار کافی ارائه می گردند عبارتند از: 
-ویتامین A برای رشد بافتهای مخاطی پوست ، چشم و تولید مثل
-ویتامین B یا ویتامین برای اعصاب ، ماهیچه ها و سوخت و ساز هیدروکربنها
-ویتامین B2 یاریبوفلاوین برای رشد تنفس (سلولهای تنفسی) ، تبدیل چربی انرژی ، سوخت و ساز پروتئین و قند حس بینائی و پوست ویتامین C یا اسید اسکوربیک برای افزایش قدرت دفاعی بدن در تبدیل بیماریهای واگیر بخصوص سرماخوردگی سوخت وساز چربی ها و تنظیم اعمال تنفسی


منیزیم :

ازآنجا که سیر بنفش در زمینهای معدنی رشد و نمو می نماید طبیعتا" دارای املاح مورد نیاز بدن از جمله منیزیم می باشد. منیزیم برفعالیت ماهیچه ها بخصوص ماهیچ ههای قلب و در سوخت و ساز پروتئینها و قندها موثر است. همچنین با فعال نمودن تعدادی از آنزیم ها در بدن، مقاومت آن را در مقابل استرس افزایش داد و از صدمات انگل جلوگیری می نماید. 


آهــن :

سیر دارای عنصر نادر آهن می باشد که اهمیت زیادی در ساختمان هموگلبین گلوبولهای قرمز و میوگولبین رنگ ماهیچه ها دارد آهن مصرف اکسیژن را در بدن کنترل نموده و اساس و پایه بسیاری از آنزیم ها را تشکیل می دهد زنان معمولا از سن 45 سالگی دچار کمبود آهن می شوند.


روی :

برای تولید انسولین بدن بسیار مهم می باشد بسیاری از آنزیمها را فعال کرده و رشد سلولها را تنظیم و کنترل نموده، حفاظت پوست را برعهده دارد و سیستم ایمن سازی بدن را تقویت می کند وجود میزان مشخصی از روی در بدن دو تا چهار گرم یا خوردن ده تا پانزده میلی گرم آن توسط مردان فعالیت جنسی آنها را تقویت نمی نماید به همین علت است که سیر را تقویت کننده فعالیتهای جنسی می دانند. 


منگنز :

عنصر نادر منگنز ازبیاری اپی لپ سی جلوگیری می نماید باعث فعالیت غدد و مغز شده و سوخت و ساز پروتئین را تنظیم کرده و فعالیت کبد را بیشتر می نماید. 


مس :

یکی از وظایف مس تامین نیروی دفاعی بدن است همچنین بدن انسان برای فعالیت کامل مغز، پوست سالم جلوگیری از بروز آلرژی و تثبیت سموم بدن ، نیاز به مس دارد. 


سلنیوم :

عصر نادر سلنیوم در مبارزه علیه سرطان، آلرژی ، سکته قلبی ، پیری زودرس ، ارتروز، روماتیسم ، امراض کبدی و رادیواکتیو از اهمیت خاصی برخوردار است. 


اهمیت گسترش و نفوذپذیری سیر در اعضای بدن :

به منظور اثبات قدرت گسترش و نفوذپذیری سیر در بدن کافی است که آزمایش زیر را انجام دهید در مکانی آرام یک صندلی را انتخاب نمود. و روزنامه یا کتابی جهت مطالعه تهیه نمایید سپس در حالی که دستکش به دست کرده اید چند دانه سیر را بریده و به کف پای خود بمالید حال دستکش ها را درآورده و به مدت 2 ساعت به مطالعه ادامه دهید بعد از سپری شدن این مدت مزه سیر را زیرزبان خود حس می نمایید مواد سیر از سوراخهای پوست وارد بدن و سپس خون شده و ازآنجا به کلیه نقاط بدن می ورد و موثر واقع می گردد .

این خاصیت مهم سیر در مقایسه با سایر گیاهان غده ای دارویــی می باشد د سال 1987 دروین یکی از خبرنگاران تلویزیون متوجه می شود که یکسری از آزمایشها در رابطه با سیر و دفع امواج رادیو اکتیو در بدن در حال اجرا می باشد یکسال بعد از این موضوع در انفجار اتمی نیروگاه اتمی چرنوبیل این موضوع اهمیت بسیاری پیدا می کند در همان سال تلویزیون اطریش برنامه های علمی درباره اثرات سیر در رابطه با کاهش صدمات رادیواکتیو به سلولهای بدن پخش می نماید نتیجه تحقیقات این بود که سیر باعث تقویت سلولهای بدن شده و ماده آلیسین آن از گسترش متاسیونی که در اثر رادیواکتیو در بدن بوجود آمده جلوگیری می کند از آنجاییکه انسان امروزی در معرض مواد سرطانزای زیادی از جمله سموم کارخانه ها در مواد غذایــی، آلودگی هوا، سوخت خانه ها و مواد مضری که در اثر داغ شدن بیش از دویست و بیست درجه سانتی گراد روغنها بوجود می آید می باشد، مصرف مداوم سیر مقاومت سلولها را در مقابل بیماری سرطان افزایش می دهد.





طبقه بندی: آموزش خانواده،  آموزش ذوجهای جوان،  خانه داری،  آموزش مجردها، 
برچسب ها: سیر، خواص سیر، گاما، رادیواکتیو، ضد، سرطان، فشارخون،  

تاریخ : سه شنبه 23 اردیبهشت 1393 | 07:30 ق.ظ | نویسنده : محمد ضیاءظریفی | نظرات

  • گلوله
  • آپ رنگ
  • گسیختن
  • جالب های انگلیسی